Dahası ve diyelim ki bu kayak pistlerine; o gece veya gündüz 10 cm'den az bir kar yağdı ve bu durumda adamlar ve genelde snowtrack'la pistleri ezmiyorlar ve bu işlemi toplu kayakçıların bizzat kendilerine terk ediyorlar ve kayakçılar da buradan hep kayarak ve bu işlemi de zaten kendiliğinden sağlayabiliyorlar, ayrıca ve ben şahsen, böylesi bir dik pistte, ciddi bir buzlanma da varsa şayet, o zaman orada asla kaymam, ancak ve yine de bazen yanılgıya düşüyor insan, üst kısımlarda buzlanma yok mesela ve o bölümde kar kalitesi de iyi görünebiliyor hatta ve işte o zaman piste kaymak için de giriyorsun, bu başıma pek çok kayak pistinde de, yeterince bol hep geldi yani. ama artık bu durumda ve geri dönüşün de zaten mümkün değil ve yapacak bir şey de yok, artık aşağıya kadar kayacaksın mecburen de veya bir ara istasyon varsa şayet, oraya kadar kayıp ve oradan mekanik tesisle aşağı yada yukarı tekrar çıkıp ve bu bol buzlu pisten de böylece kaçılabilir, ama bu ara istasyon da yoksa şayet, işte bu durumda, pistin hep güneşli bölümlerini mümkün olabildiğince de tercih etmek gerek ve bu konuda alınacak ilk teknik önlem de bu ve diğer bir konu yada ikinci teknik ise şu; kayakla slalom yaparak dönülecek yerleri de, üstünde biraz kar tabakası ve birikintisi olan bölümlerini kesin tercih etmek gerekiyor, dönülecek yerler olarak ve bu dönüşlerde bol buzdan kurtulmanın ve kendini daha bir garantiye almanın da yolu bu oluyor yani (ben böylesi şartlardaki ve bu tür seçim ve teknikleri de, yıllarca kayan Avusturya'lıları hep izleyerek de, onlardan kaptım yada öğrendim açıkçası). Zira bol buzlu bir pist yüzeyinde kayarken kontrolu hep elde tutabilmek de zor ve risk artıyor ve hele de pist simsiyah ve çok dikse ve bu durumda şayet düşersen, düştüğün yerde kalabilmen de çok zor, ta aşağıya kadar da kayıp gidebilirsin, belki pistin bir bölümü içindeki ve az bir palya düzlüğü varsa, orada durabilirsin ancak veya pist dışına bile çıkıp, ağaçlara bile çarparak durabilirsin maalesef. Kısaca ve fazla dik siyah pistlerin buzlu pist zemini, bu tür çok ciddi tehlikeler yaratabiliyor ve bu sebeple de zaten ben bol buzlu bir fazla siyah piste asla girmek istemem şahsen dedim yani. Kısaca bu dağ adamları; örneğin dağın üstünden ve yürüyerek aşağıya iniyorlarsa şayet, bu durumda basacakları yerleri de hep seçerek basmıyorlar mı ? Elbette seçtikleri yerlere basıyorlar hep, işte kayarken de bu aynı seçme tekniğini kullanıyorlar neticede. Neyse ve sizlere yine en içten sevgiler, selamlar ve iyi geceler ayrıca. |