Kisa cevap: boardda hem boy onemli hem islev (geometri)
Uzun cevap: asagida. Yazarken ben sikildim, umuyorum okurken siz sikilmazsiniz
1- Boy:
Diger her konuda ayni olan iki boardda uzun olan her zaman zemine daha iyi tutunur, daha hizlidir, daha kontrolludur, bol kara daha az batar ama daha kisa bir boarda gore daha dogru teknik gerektirir, daha zor kontrol edilir, daha fazla fiziksel guc gerektirir. Ayrica kisa board daha hafif olacagindan bazi yer hareketleri icin daha avantajlidir. Ama ne olursa olsun amacimiz kaymak (ilerlemek) oldugu icin kilomuza gore cok kisa kalip normal egimde normal hizda kaymayi engelleyecek bir boardu secmekten kacinmak gerekir.
Board ureticileri ve perakendeci forumcular bilincli ve hakli olarak kullanicinin kilosuna gore bir tik kisa board tavsiye ederler. Sebebi, ne uzunlukta board kullanmasi gerektigini bilemeyecek kadar deneyimsiz kisilerin gercekten bir tik kisa board almalarinin guvenlik ve teknik oturmasi acisindan daha dogru olmasidir. Peki herkes dogru boy board alsa, bir iki hafta kaydiktan sonra dogru boyla devam etse daha iyi olmaz mi? Hayir olmaz. Bu, ilk defa direksiyona gececek kisiye, uzun bir egitimden sonra (belki) isteyebilecegi arkadan itisli, hafif, kuvvetli motorlu safkan bir spor araba tavsiye etmeye benzer. Kaldi ki kisa boardun da yukarida saydigim, kendine has avantajlari vardir. Cok paraniz, asiri merakiniz bile olsa, yeni baslarken yeni baslayan boardu ve kilonuza gore bir tik daha kisa board alin. Bu isi ogrendikten sonra board size kisa gelmeye basladiginda (hizlanmiyor, buzda tutunmuyor, karda batiyor, pipe yapiyorum 720'de kaliyorum

vs. ) o zaman o ilk boardu satin, daha iyisini alin, herkes memnun olsun.
2- Islev (geometri):
A- Running Length: Boardun uzerine cikildiginda zemine temas eden en uc noktalarin arasindaki uzunluk boardun gercek boyudur. (Running length) Zemine temas etmeyen yukariya kivrik uclarinin bolkarda kara saplanmamayi saglamaktan ve carpismada baskalarini daha hafif yaralamaktan baska bir faydasi yoktur. 150cm uzunlugunda bir yaris (BoarderX veya slalom) boardu 170cmlik bir Burton Custom'dan daha uzun karla temas uzunluguna sahiptir. O yuzden daha yuksek hiza cikar, daha iyi buza tutunur, yuksek hizda daha stabildir. Ozetle, boardun boyu icin length degil running length gostergedir. Uzunluk olarak aslinda sadece buna bakilir.
B- Camber/Rocker: Ayni uzunlukta camber ve rocker iki boardun da zemin ile temas eden uzunluklari genelde degisiktir. Rocker boardlarin (genelde) daha kolay kontrol edilebilmesinin, daha kisa hissedilmesinin, hata affetmesinin ama bir turlu hizlanamamasinin, buza tutunamamasinin sebebi budur. Camber/Rocker secimi biraz kisinin tercihine baglidir: rocker eglenceli ama teknik bilgisi orta karar bir arkadasken, camber disiplinli ama teknigi daha ustun bir ogretmendir.
C- Donus Capi: Herseyi sabit iki boardda donus capi genis olan daha hizlidir. Cunku duz kayista daha az surtunur. Buna karsilik kontrolu daha fazla bacak kasi kuvveti ve daha iyi teknik (suni merkezkac) gerektirir. Progressive (birdan fazla odakli, clothoid) donus capli boardlarda cap boardun on kisminda daha genis, arka kisminda daha dardir. Teknik yetersizken donusleri kolaylastirir, teknik iyilestiginde ise donuslerdeki hiz kaybini azaltmaya yarar (bunun teknigi icin ayri bir entry lazim). Donus capi daha dar olan boardlarin kullanimi ise daha kolaydir, daha ceviktir, daha az efor gerektirir. Kisacasi yarisiyorsaniz genis cap, egleniyorsaniz dar donus capi tercih edilebilir.
D- Board genisligi: Board ne kadar darsa o kadar cevik, kullanimi o kadar kolay olur. Ayrica dar boardlarla carving donusler daha kolaydir ve daha az kas gucu gerektirir. Genis boardlarin avantajlari sifira yakin acilarda, buyuk ayak numaralarinda ve bolkarda ortaya cikar. Bu 3 ozel avantaja ihtiyaciniz yoksa mumkun oldugunca dar board secilmelidir.
E- Stance: Kisiye ozel imal edilmemis boardlarda cok onemli bir konu degil cunku sinirsiz secenek oluyor ama genel olarak stance ne kadar darsa o kadar dengesiz hissettirir ama kullanimi cevik olur. Genis stance ise denge sorunu cekenlere veya freestyle sevenlere tavsiye edilir.
F- Setback: Yine custom made olmayan boardlarda cok onemli degil, istediginiz gibi degistirirsiniz ama genel olarak setback sifira ne kadar yakinsa twin/fakie kullanimi o kadar kolaylasir, ne kadar geriye giderse donusler ve bolkar o kadar kolaylasir.
G- Sertlik: Board ne kadar sertse zemine o kadar iyi tutunur, kontrollu olur, yuksek hizda vibrasyonu azalir, hava hareketleri kolaylasir. Board ne kadar yumusaksa o kadar affedici olur. Yumusak boardlar ise daha affedicidir ve yer hareketlerine daha uygundur. Tabi burada sertlik olarak sadece board sertligine bakmayip komple sistem sertligine (Bot+baglama+board) bakmak gerekir.
Ezbere board boyu uzunlugu bu olmali, geometrisi, ozellikleri soyle olmali, stance boyle olmali demek tek basina cok zor. Ayrica boardun ustundeki grafige ve altindaki cizelgeye bakip board secmek de malesef rasyonel degil. Anlatmaya calistigim gibi, boy da dahil her parametrenin pozitif ve negatif etkileri var. Umuyorum yazdiklarim board ozelliklerini anlama konusunda biraz da olsa aydinlatici olup bilincli secimi kolaylastirir.
Butun bunlarin disinda board karakterini etkileyen vaks, celik, hammadde, hatta topsheet rengi gibi baska konular da var ama bu konuda daha fazla kafa karistirmamak icin bunlari simdilik atladim. Ayrica yazdiklarim tabi ki buyuk genellemeler icerip kendi deneyimlerime gore yorumlarimdir. Yapici ve duzeltici her turlu elestiri icin simdiden tesekkur ederim.