Burakali´isimli üyeden Alıntı
Çok teşekkürler, tecrübeli arkadaşlara sormak isterim; arabayı Münih'ten kiralayıp Avusturya'ya geçmeyi planlıyoruz, daha önce kiralık araçla sınır geçmemiştik. Dikkat etmemiz gereken bir husus varsa bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. |
Engin deneyimim olan bir konu Munih Havaalani'ndan arac kiralamak
Hangi sirketten kiralarsaniz kiralayin Avusturya'ya gececeginizi soyleyin. Kiralama sartlarinin ve yol yardiminin Avusturya'yi kapsadigina emin olun. Genelde bu is icin gunluk 12-15 Euro fark istiyorlar ama bunu odeyin.
Sebebi Bavyera trafik kanunlari ile Avusturya kanunlarinin uyumsuzlugu. Bavyera'da olaganustu hava kosullari uyarisi verilmedigi taktirde araclarin kar lastigi zorunlulugu yok. Avusturya'da ise Kasim-Nisan arasi bu kanuni bir zorunluluk. Eger Avusturya'ya gececeginizi belirtirseniz bu durumda sirket size kar lastigi olan arac vermek zorunda kaliyor.
Gecen sene tam bugun Munih'ten 4x4 bir arac kiraladim. Latikleri kontrol etmeden yola ciktim. Dag yolunda kar oldugu icin Obertauern'e cok zor cikabildim (4 teker de cekmesine ragmen arac rampa cikamiyordu). Araci kiraladigim Europcar'i arayip aracin kar lastigi olmadigini bu sekilde dagdan inmek istemedigimi soyledim, yeni arac veya lastik istedim. Bana Bavyera'da havanin acik oldugunu, kar lastigi zorunlulugu olmadigini soylediler. Avusturya polisine gittim, bu sekilde yola cikarsam araci baglayacaklarini ve herhangi bir kazaya karisirsam %100 suclu sayilacagimi soylediler. Europcar'i tekrar aradim, araci baglatacagimi, taksiye binip donecegimi, kontratimda araci Avusturya'ya cikartabilecegimin yazdigini ama aracin bu haliyle yola cikmasinin yasak oldugunu, karsilasacagim tum masraflari da tahsil etmek icin kendilerine dava acacagimi soyledim.
Bana 5 saat icinde, 6 lastigi de zincirlenmis Alman plakali Unimog tarzi bir cekiciyle, tipiden goz gozu gormeyen Oberteuern gecidinin zirvesine, kar lastikleri takilmis yepyeni bir 4x4 gondermek zorunda kaldilar.
Demem odur ki kotu yol kosullarinin olusma riski olan durumlarda kiralik aracinizla gideceginiz ulkelerin listesini kontratiniza yazdirmayi sakin unutmayin.