bubun´isimli üyeden Alıntı
Val d'isere'deki doluluk oranları ile her hafta yapılan açıklama var. Karsızlık yüzünden Noel haftası geçen senenin altında kalacak diye açıklama yapmışlar. Val d'isere'de de kar makinaları cayır cayır çalışıyor ama yapay kar üstünde kaymak insanlara cazip gelmiyor. Dolulukdaki azalmayı karsızlığa bağlıyorlar haliyle. Yani kimse demiyorki bizde kar makinaları var dert etmeyin gelin... |
Tekrar Selam Bubun; açıkçası ve her kim ne derse desin ? Gerçekte kar makineleri bu konuda çok iyi bir stepnedir sadece, örneğin stepnesiz bir otomobil yola çıkar mı, bizde çıkıyor maalesef. E peki ille de veya sırf stepne de sevilir ve istenir mi ? Elbette ki istenmez, fakat mecbursan veya sırf stepneye de mahkum kalmışsan, işte o zaman da bu yapay kar desteği sistemleri belli ölçülerde imdada yetişebiliyor ve işe de yarayabiliyor,
örneğin Japonya'da artık artı 6,5 derece santigart sıcaklıklarda bile kar imal edebilen türde snowmaker'lar yapılmış ve Japonya'nın bazı kayak merkezlerinde de kullanılmaktalar, Keza bu gün
ABD kayak merkezlerindeki ortalama genel yapay kar imalat desteği oranı
% 90'ların bile üzerine çıkmış durumdadır, bu aynı oran
Alpler'de % 70'lerin de üzerindedir, hatta
Alpler'in neredeyse tüm buzul kayak merkezlerinin en yüksek sayılabilecek kayak alanlarında bile, artık ciddi yapay karlama sistemleri vardır ve bolca da kullanılmaktadır. Fakat sen ille de bu stepne hiç işe yaramıyor iddiasındasın yine de, evet bazı hava durumlarında bu makineler kar yapamazlar, genel ilk özellik hava sıcaklığı, ikinci özellik düşük nemdir mesela, ama bu makinelerinde teknolojileri devamlı geliştirilmektedir aynı zamanda.
Ve yine sen ne dersen de, ben de veya pek çok başkaları da sırf yapay karla kaplı bu tür kayak pistlerinde bol bol da kayak yaptım ve başkaları da zaten yapmaktalar, E peki bu çok mu zevkli ? Valla hiç de fena değil yani ve hele de buna mecbursan, ama dağı komple gezmeye ve hep de pist dışına da yönelmek isteyen snowboardçular için ve çok da haklı olarak maalesef bu durum belki de hiç istenmez tabi, fakat biz kayakçıları tatmin ediyor neticede, evet bol doğal kar bulursak da, elbette ki kaymaklı baklava olur yani, ama tabi şayet bu kar da varsa ve bulursan.
Zaten ciddi boyutlarda bir yapay kar takviyesi de şayet olmasa mesela, özellikle de Aplerde'ki pek çok alçak kayak merkezinde, belki ve yılda en çok 1 yada 1, 5 ay kadar kayak yapılabilir bir durum da var ayrıca, yani bir de bu tür ayrı bir gerçek daha var neticede.
Ayrıca Bubun, nedense bu konuda çok aşırı inatçı davranıyorsun ve şimdi hemen altta yine ekleyeceğim bu linkte açılan o sayfada yer alan ve hele de ocak ayı sonuna yakın tarihteki bir ispanya kayak merkezinde ve sırf yapay karlı olan o kayak pistlerinden, insanlar, yani kayakçılar o sıra kayıyorlar mı, lütfen bu gerçeği çıplak gözle de iyice, bir daha ve tekrar gör naçizane. Ancak senin verdiğin o Meribel vs örneği gibi, şayet o yapay karlı pistler sırf güney yamaçta yer almakta ise ve çok yoğun bir güneş de görmekte ise mesela, işte o zaman yönetim bu tür pistleri fazla bozmamak ve o karı da yumuşak bir yoğurt kıvamına getirmemek adına da, aman buralarda kaymayın da der bence. Yani bu örnekler nereleri ve ne durumda olanları içindir ve oraların şu anki tam hava durumunu, oraların toprak sıcaklıklarını, güneşlenme saatlerini ve güneş açıları durumlarını falan da buradan henüz ve hiç bilemiyoruz açıkçası. Her neyse benim bahse konu linkim de hemen altta ve sen buna da lütfen, iyice bir bak ve bu tartışmayı da artık kapat bence, zaten ben bu konuda pek çok başka örnek de verebilir diyerek ve şimdilik tek bir örnekle de idare edelim deyip ve alttaki aynı bu örneği daha önce de vermiştim, sanırım sen ona belli ki pek de bakmamışsın bile sanki, lütfen bu defa iyice bir bakıver artık. Zira artık ben bu konuda ve bir başka cevap da yazmayacağım zaten, istersen sen yolculuklarda bile hep stepnesiz bir araçla çık ve sırf onu tercih et yine de.
http://tr.snow-forecast.com/resorts/...na/photos/6507
Saygılarım ve sevgilerimle.
Öner Gövsa