Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 December 2015, 18:46   #40 (permalink)
Oner Govsa

Oner Govsa

Nerden: izmir karsıyaka dogumlu ve halen de burada yasıyorum
bubun´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Öner bey yarış pistleri bizim kaydığımız pistlerden farklı. Yarış pistlerinde kardan ziyade "buz" isteniyor. Hatta taze kar istenmeyen bir şey. Bu sebeple buzlanma yaratılıyor. Makinalarla zemine yapay kar dolduruluyor, daha sonra bu dolgunun içine buzlanma için su enjekte ediliyor. Enjekte edilen su gece donarak buzlaşıyor. Daha sonra zemin düzeltiliyor. Doğal kar yağmış yağmamış bu anlamda fark etmiyor.

Ama oraya giden ziyaretçiler bu makinaların yarattığı karlanmayla kayamıyor çünkü kar makinalarının verimli olması için doğal kar da gerekiyor. Demek istediğim kar yağmıyorsa kar makinalarıyla bir kayak merkezini işletmek mümkün değil.
Selam Bubun; kayak pistlerini snowmakerlarla ve pek çok değişik tekniklerle de hep karlayan, bu karı da pistlerde tutturan pek çok değişik sistem ve yöntemler de hep oralarda zaten var ve tüm bunlar da hep oralarda uygulanıyor zaten, ben yıllarca da pek çok o tür kayak pistlerinde de hep kaydım ayrıca, zaten yarışmalar da biter bitmez, yine o aynı pistler hemen ziyaretçilerin kullanımına da açılıyor, yani o pistlerden ziyaretçiler de hep kayıyorlar. Ben şahsen bunlardan çok kaydım ve yıllardır da hiç farklı bir durumla karşılaşmadım ve asla yaşamadım da üstelik. Dahası da, o pistlerde buz ve buzlanma da, esasında asla istenilen bir durum da zaten değildir yani, zaten benim bildiğim de bu, açıkçası o muhtemel buzlanmayı da groomer'larla hemen kırarlar ve düzeltirler zaten, kısaca benim yıllarca hep oralardaki genel bilgim ve gördüğüm de zaten hep buydu yani.

Zaten snowmaker yapay karının altında ve mutlaka eser miktarlarda bile olsa genelde çok ince doğal bir kar örtüsü bulunabiliyor, Fakat bazen de; tüm etraf da tamamen sırf çıplak toprak ve o toprak üstünde zerre kadar bile hiç kar yok üstelik, fakat sırf o kayak pistleri de yaklaşık 40 yada 50 cm kalınlığında bir yapay kar örtüsüyle de kaplı türde, hem de her birisi birkaç km'lik üstelik, açıkçası ben o tür pek çok kayak pistinde ve çok da fazla kayak yaptım ayrıca, acaba ve tam olarak işte bu duruma diyeceğiniz de nedir bunu bilemem ?

NOT: Sana ve tıpkı bu aynı konuda Alp'lerden pek çok örnekler de zaten gösterebilirim, ama malum ki tüm bunları da hemen ve çabucak bulabilmek de zor, o yüzden sana ve yine bu tür de, şimdilik ve sadece İspanya'dan tek bir örnek de göstermiş olayım ve hemen altta bunun linkini de zaten ekledim ve o linkte açılan sayfadaki o resimde de ve o sıra oradaki tüm ziyaretçi kayakçılar da kayak da yapmaktalar üstelik, hani sen asla olmaz ve kayak da yapılamaz diyorsun ya, hayır bal gibi de olmuş ve yine bal gibi de kayak yapılıyor işte, zaten bu gerçek çıplak gözle de apaçık görülüyor. Dahası o merkez; gereği gibi de yeterince yüksekte ve tarih de Ocak ayı, yani kış mevsiminin de tam göbeği üstelik.

http://tr.snow-forecast.com/resorts/...na/photos/6507

Saygılar ve sevgiler.
Öner Gövsa

Konu Oner Govsa tarafından (20 December 2015 Saat 19:15 ) değiştirilmiştir..
Oner Govsa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla