Değerli Arkadaşlar; bu gün ve kısa bir süre önce, Kuzey İtalya Ünlü Sud Tirol bölgesindeki ve dahası da 1550 m yükseklikli taban kotuna da sahip Dünya'ca da Ünlü Alta Badia'da Corvara'nın Unlu Pista Valon Boe yarışma pistinin bir bölümünde Ski World Cup Giant Slalom kayak yarışları vardı ve Eurosport da bunları verdi, mutlaka seyretmişsinizdir, ama seyretmeyenler için de şunları tekrar etmekte bir kez daha fayda var,
açıkçası kuzey yamaçtaki bu pistte ve 1900 m'nin altında hiç kar yoktu, ama tüm yarışma kayak pisti bol karla da doluydu ve mükemmel bir yarışma da sergilendi, keza dünkü FİS Val-d'Isere bayanlar Downhill yarışlarındaki sadece pistler dışındaki karsızlık şekli de yine aynı durumdaydı, ama onlar da snowmakerlarla yapay karları pistlere yağdırmışlar ve misler gibi de mükemmel bir müsabakayı da yaptılar neticede. İşte kış sporları turizm endüstrisine tam entegre olmuş diğer pek çok Alp kayak merkezleri gibi, Alta Badia da; kar yağmasını sırf Allah'a ve dualara da terk etmemiş, müthiş snowmaker yapay kar teknik alt yapısıyla da kayak pistlerine bol miktarda kar yağdırarak hizmetini mükemmelce de götürmekte ve de sürdürmektedir, Ancak tüm bunlarda da; kayak pistlerinin tabanları, neredeyse en ufak boyutlu taşlardan bile çok iyice temizlenmiştir ve uzun Alp'in çimlerle de çimlendirilmiş vaziyettedir ve böylece o pistlere sadece 20 cm kalınlığında kar yağdırılsa bile, yine de kayak için yeterli konfora sahip karlı bir kayak zemini de hep yaratılabilmektedir. Her neyse ve az önce yapılmış olan ve bu günkü Alta Badia FİS World Cup Giant Slalom yarışmaları öncesinde, kayak pisti çalışmalarını ve keza etrafın karsızlık durumunu da gösteren bir hazırlık videosunu sizlerle de paylaşmak istedim ve hemen altta eklediğimi bu videonun linkindeki görüntüleri, umarım sizler de çok beğeneceksiniz sanırım.
İşte Kış ve Kayak Sporları Turizm Endüstrisi de böyle bir şey yani, bu işler de ve kar durumu da asla sırf Allah'a havale edilemez neticede.
Saygı ve sevgiyle de; hepinize acil bol karlı ülke dağları diliyorum,
ayrıca bizde de yapay kar desteğinin önemini tekrar hatırlatmış oluyorum.
Öner Gövsa