Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 March 2014, 23:30   #11 (permalink)
Oner Govsa

Oner Govsa

Nerden: izmir karsıyaka dogumlu ve halen de burada yasıyorum
lungta´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Araştırmalarınıza katkı koyabilirsek ne mutlu.
Ben yukarıdaki yorumu wwf'nin sitesinde yazan bir açıklamaya dayanarak söylemiştim. Bir kaç raporda da bunu görmüştüm.
Kış aylarında Kuzey Doğu Anadolu'nun yağış alma oranlarının artacağı bilgisi var.
Fakat bence de şüpheli bir açıklama çünkü bu seneki kuraklıktan Kaçkarlar da nasibini aldı.
http://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/a...gi_ve_turkiye/
Selam Lungta; goruldugu gibi Speed kardeşimiz, zaten uzmanlık alanı olması vesilesiyle de gayet güzel bir bilimsel açıklamada bulundu ve bu zaten cok tatmin ediciydi, ama ve bizler icin de bir o kadar urkutucuydu maalesef. Ayrıca Lungta sen de zaten cok güzel ifade etmişsin. Ben ise; daha cok ve uzun yıllardır cok iyi bir gözlemciyim ve ülkemizin ana beslenme yagıs koridorlarını da bildiğimi düşünüyorum ve bu düşünceme de dayanarak sunları belirtebileceğimi sanıyorum, soyle ki; Karadeniz, Balkanlar ve orta Akdeniz koridorları olmak uzere, ulkemiz kıs mevsiminde, genelde toplam 3 yagıs koridorundan beslenmekte, ama Karadeniz koridoru ulke geneli için cok seyrek vede cok cılızdır, Balkan koridoru ise kıs mevsiminde en cok 3 veya 4 dalga girişi ile sınırlıdır ve bu dalgaların biri yada ikisi de, bazen 2'ser yarımsar seklinde de gelebilmektedir, ama bu Balkan sistemi belki ülkeye gelen toplam yagısın % 20'sini de ancak karsılar, diğer ve esas ana besleme orta Akdeniz koridorundan olmakta ve sağlanmaktadır, bu sistem yıllar icinde bazı buyuk değişiklikler de gösterebilmekte ve cok da duzenli olarak kabul edilmemektedir ama, yine de ulkenin neredeyse tamamına yakınını esas besleyen ana sistem orta Akdeniz koridorudur, açıkçası bu koridor, Kars'ı ve hatta Kaçkar'ları bile beslemektedir ve bu orta Akdaniz koridoru sayet kurursa, neredeyse tum ulke kuraklıktan kavrulur ve bir felakete de sürüklenir, o zaman da ve maalesef ulkeyi terk etmek gerekecektir herhalde, o sebeple de ben sahsen, belki de ulke genelini % 75'lik bir oranla da besleyen bu esas ana sisteme güveniyorum ve hatta güvenmek de istiyorum açıkçası, sayet bu beklentimde ben yanılmıyor isem; o zaman bu koridor üzerindeki ilk giriş pozisyonda yer alan yeterince yüksek Toros dağlarının kuzey yamaçlarının yeterince kar alabilmesi de cok mumkun olacaktır ve zaten de olmaktadır seklinde düşünmekteyim. Bu bahse konu Toros dag silsilesi olarak Bey dağları güney zirve platosu, Geyik dağları, Bolkar ve Aladag yüksek platoları vs gibi mesela diyebiliriz veya yine bu yagıs koridoru üzerinde ve girişe yada denize yakın yeterince yüksek dağlar da diyebiliriz bence. Nitekim bu cok problemli sezon mesela; Antalya Saklıkent bu yıl bası da dahil olmak kaydıyla, bu kayak sezonu geneli içinde Turkiye kayak merkezleri içinde hep kar rekoru kırdı, oysa Saklıkent kayak merkezi aslında Beydag'ların zaten en az kar alan ve aldığı karı da en cabuk kaybeden bir noktada yer almaktadır üstelik. Acıkcası ve simdilerde mesela, Antalya Beydag yüksek güney zirve platosunun yeterli yüksekliklerinde suan için en az 2 veya 3 m kalınlığında kar tabakaları da vardır, zaten Saklıkent'te kar tamamen bittikten 2,5 yada 3 ay sonra bu bahsettigim yüksek kayak alanlarında kar bitmektedir, keza Alanya'ın hemen kuzey ust arkası Geyik dağları ve egrigol yaylası civarındaki yüksek kuzey yamaçlarda da belki de daha fazla bir kar kalınlığı da halen vardır. Bu konuda; hepimiz için ve ilk once malum da olan su ki; once yüksek bir yagıs ve bir yagıs garantisi de olmalı, ornegin Antalya'nın uzun yıllara ait yıllık yagıs ortalama toplamı 1046 mm'dir, ama mesela Bursa'nın 12 aylık yagıs ortalama toplamı 694 mm'dir, oysa Antalya'nın ve sadece aralık, ocak ve subat olarak kıs mevsimi 3 aylık yagıs ortalama toplamı da 666 mm'dir ve bu rakam mesela, neredeyse Bursa'nın tum yılının yagısına da denk gibidir adeta. Gerçek su ki; sayet yagıs olmaz ise, o zaman da kar acaba nasıl yağacak ki ? İkinci husus ise; kar yagısı için yeterli bir yüksekliğe de sahip olabilmektir ve bahsettigim bu dağlarda da, zaten bu yükseklik yeterince de mevcuttur. O sebeple de ve adını verdiğim bu yüksek Toros dag silsilesinin yüksek kuzey yamaçlarını ve tepelerini de asla unutmamak ve bu ise de mutlaka ilave etmek ve katmak da gerekiyor bence. Bunun yanısıra ve ayrıca; tum kayak merkezlerimizin de ciddi bir yapay kar destegine kesin ihtiyacı oldugu zaten ve bastan beri de hepimizin malumudur.

Saygılarım, sevgilerim ve en içten başarı dileklerimle de.
Oner Govsa

Konu Oner Govsa tarafından (24 March 2014 Saat 23:58 ) değiştirilmiştir..
Oner Govsa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla