Üyelik tarihi: Nov 2009 Nerden: izmir karsıyaka dogumlu ve halen de burada yasıyorum
| Alp'lerde; bu 2013 -2014 yılı kıs ve kayak sezonu genel karsızlık durumunun kısa ozeti. Alp'lerdeki bu kıs ve bu kayak sezonu, genelde maalesef cok fazla gec gelmistir, ilk onceleri ve erken donemde soyle bir soguk ve kar yagısı genelde oraları yoklamıs, fakat bunun arkası pek gelmemis, tam tersine hava sıcaklıkları artmıs ve yagıslar da uzun sure kesilmistir, neticede buzul kayak merkezleri haricindeki pek cok dunya markası normal Alp kayak merkezleri, kayak sezonlarını ancak ve cok gec acabilmislerdir, ornegin Avusturya Tirol bolgesinin dunya marklarından biri olan Otztal bolgesi Solden'de bize soylenen su oldu, uzerinde buzul kayak alanı da bulunan ve zaten yuksekte yer alan unlu Solden'de ve tarihinde ilk defa karsız ve yesil bir noel ve yılbası yasadık ve o donemde sadece en yuksekte yer alan buzul kayak alanlarında kayaga hizmet verebildik, kar da ancak ocak ayı icinde gelmeye ve yagmaya da basladı seklindeydi. Ancak ve buna ragmen de, kar genelde hep gıdım gıdım yagdı ve bu sezon de ozellikle alcakta yer alan pek cok dunya markası Alp normal kayak merkezlerinde genelde hep yetersiz kaldı, fakat cok yoğun yapay kar destegi sayesinde eksikler tamamlanmıs ve bu tesisler de calıstırılabilmistir. Lakin bu kıs ve kayak sezonundaki genel sıcaklıklar, genelde hep ortalamalarının baya ustunde seyretmis, o sebeple de Alp yagısları, bazen yagmur, bazen karla karısık yagmur ve bazen de kar seklinde gerceklesmistir, ama genelde kar sınırı gecmis yıllara oranla hep cok daha yukseklerde olusmus ve gerceklesmistir. Dolayısıyla da, zaten her turlu kar kalitesinde kayak yapmaya hep alısık olan Alp'liler, ozellikle de alcak kayak merkezlerinde ve alcak kayak alanlarında gecmise oranla daha dusuk kar kalitesinde kayak yapmıslardır, bu kar kalınlıgı cogu kez baya az, bu kar kalitesi de bazen helva, hatta yogurt kıvamında gibi yumusak ve hatta bazen de oldukca yas ve ıslak da olmustur, ama bazen kuru toz kar da bulunabilmiştir elbette, fakat yuksek kayak alanlarındaki genel kar kalitesi de cogunlukla iyi ve yeterli olmustur. Genelde zaten kayak merkezlerine ve kıs mevsiminde, her zaman ve ille de sırf kar yagmaz aslında ve bazen de karla karısık yagmur da yağabilir, hatta bazen sırf yağmur bile de yağabilir, ancak ve yine de sezonunda kayak merkezlerine genelde cogunlukla da kar yağar elbette, fakat bu kıs Alp yagısları genelde biraz daha yagmur agırlıklı gerceklesmis gibi gorunuyor.
Aslında bu yıl ve daha ziyade en cok kar, kuzey İtalya Sud Tirol bolgesine yagmıs nedense, fakat orada bile ve mesela martın ilk haftası icinde, ornegin dunyaca da en unlu sud Tirol bolgesinin kayak bolgesi unlu Val Gardena'da 2500 m'lik yuksekliklere bile, kayda deger olculerde yagmur yagmıs ve bu yagmurun yarattıgı camurlanmalar da, daha asagılardaki devasa yüksek kar tabakaları ve alanlarını bile baya kirletmis ve bu olguyu da, mart'ın 2'nci haftası orada ve kayak yaparken ben kendim ve cok yogun olarak ve cok net olarak da bizzat gozledim. Bu yagıs sırasında İnnsbruck Axams'ta idim ve bir gece gerceklesen yagmurun ertesi gun kuzey yamacta 1200 m'in ustune biraz kar bırakabilmis olduguna ertesi gun sahit oldum, daha alcakta yer alan tum alanlar da sırf yagmur almıstı. Gercekte ve bu mart basında; dunyaca da unlu Kitzbuhel ve Brixenntal vs gibi biraz alcakta yer alan pek cok Tirol kayak merkezi ve alanları, kar yonuyle ciddi azlık icindeydi, ama cok ciddi yapay kar takviyesiyle kayaga hizmet vermisler ve vermekteydiler, keza ve bunun yanısıra baya yüksekte kayak alanlarına da sahip olan, İschgl, Serfaus ve Arlberg gibi dünyaca unlu kayak alanları bile, sezon ortalarında zaman zaman ciddi kar sıkıntısı da yasamıslar, bu kıs sezonu kar oldukça gec gelmesine de rağmen, yine de kıs mevsimi içinde ve nedense, Alplerin güneyde kalan kısımları, yani Tirol bölgesinin güneyinde kalan yüksek Alp dağları, Sud Tirol vs gibi mesela daha cok kar almış. Neticede ve bir ornek olarak; genelde hep noelde sezonu acıp nisan basında kapatan 860 m2lik taban kotunda yer alan İnnsbruck muttereralm veya Gotzens kayak pisti ve merkezi bile, ornegin bu yıl 9 martta sezonu kapattı, keza ve bunun yanısıra; 1000 m'lik taban kotunda yer alan ve sırf kuzey pistlerine de sahip olan ve hep oldukca da iyi kar alan Lermoss'u ben mart basında hic boyle kotu bir durumda gormemistim, mart nasında ve Lermoss kuzey kayak alanı yamacında kar sınırı, 1600 m'ler sınırındaydı mesela.
Ancak yuksekte yer alan tum kayak merkezleri ve kayak alanlarında da hep yeterli kar vardı, keza buzul kayak merkezlerinde de zaten hic kar sorunu yoktu ayrıca. Velhasıl bu yıl veya bu sezon Alp'lerde veya Tirol bolgesindeki genel karsızlık durumu da bu sekildeydi, ama simdilerde ve bu onumuzdeki sadece birkac gun icinde de kayda değer olculerde ciddi bir kar yagısı yine Tirol bolgesine yeniden geliyor, hatta bu kar yagısı oldukça alçakları bile kapsayacak fakat, aslında ve genelde tum oralara da bahar gelmis, kuslar bulbuller otmekte ve agaclar da cicek acmıs durumda netice olarak yani. Ama suan zaten yeterli kara da sahip olan yüksekteki kayak alanları ve merkezleri için ve bunun yanı sıra da, (aslında ve sadece buzulların su an cok fazla ihtiyacı olmasa bile) tum buzul kayak merkezleri için, bu yeni yoğun kar yagısı ise yarayacak yine de.
Saygı ve sevgilerimle, bu konuyu da ilginize sunmaktayım ve hepinize de hayırlı yazlar dilerim, tekrar buluşabilmek ve de görüşebilmek uzere.
Oner Govsa |