Tekil Mesaj gösterimi
Alt 2 December 2008, 00:45   #1 (permalink)
skiciyiz.biz

skiciyiz.biz

Lazboard - Üzme Tahtası Nedir?

Hızını artırmak için altına iç yağı sürüyorlar..

Üzme tahtası yükseklerde yetişen bir tür çam ağacından yapılıyor. Tahta yapımı için budaksız ağaçlar seçiliyor. Tahtanın yerden yüksekliği yaklaşık bir santim. Eni ve boyu, üzme tahtasını kullanacak kişinin boy ve kilosuna göre değişiyor. Tahtanın eni 30-35, boyu 150-160 santimi buluyor.

Lazboard’cuların sağa ve sola dönüşlerine yardımcı olan, tahtaya yön veren sopanın yapımında fındık ağacı kullanılıyor. Bu sopanın boyunu kişinin boyu belirliyor. Genelde tercih edilen uzunluk 90 santim.

Tahtanın ucuna bağlı ipi lazboard’cu bir eliyle tutuyor ve kendisine doğru çekiyor. Bu şekilde hem tahtanın kara saplanması önleniyor hem de hızı ayarlanıyor.

Yöredeki birkaç marangozun yanı sıra yıllardır lazboard yapanlar da kendi üzme tahtalarını hazırlıyor. Örneğin, lazboard takımının tahtalarını keresteci Lütfü Kahraman ve takım kaptanı, esnaf Hızır Havuz hazırlıyor. Lazboard’cuların birkaç üzme tahtası var. Çünkü lazboard snowboard kadar dayanıklı değil. Kolay kırılıyor.

Köylüler lazboard yapmadan önce sobanın üzerinde ısıttıkları tahtanın altını vernikliyor ve iç yağı sürüyorlar. Bu da tahtanın hızını artırıyor.

“20 yıldır kayıyoruz deyince ağzımız açık kaldı”

Mehmet Sarıalioğlu (Snowboard Takım Kaptanı)
Basında lazboard’cuları gördükçe “Mutlaka bu adamlarla kaymalıyım” diyordum. Redbull Lazboard Yarışması sayesinde lazboard’u gördüm, denedim. Snowboard’a alışkın olan bir sporcu için lazboard tehlikeli. Lazboard'un üzerindeyken, aniden hızlanınca insan paniğe kapılıyor. Önde elinizde tuttuğunuz ip tahtanın kara batmasını engelliyor. Bir dalga sörfü gibi gidiyor aslında. Bu kadar ilkel bir alet olmasına rağmen performansı iyi.

Bizim freestyle snowboard’larımız basılmış pistlerde gitmeye uygunken lazboard bol kar için ideal. Meşeköy’de de kar çok boldu. İki nedenden yenildik zaten, birincisi işte bu bol kar yüzünden. İkincisi ise kaymak için sürekli tepeye tırmandık. Onlar yıllardır saatlerce tırmandıktan sonra kaydıkları için duruma alışıktı. Biz tırmanırken, onlar tepeye çoktan varmış oluyordu. Bizi yukarıda sigara içerek bekliyorlardı. Eğer pistte kaysaydık ve tırmanmasaydık kazanma şansımız yüksek olurdu.

Yarışmadan önce yaptığımız toplantıda lazboard’a dört-beş yaşında başladıklarını öğrendik. Bizim beş kişilik takımda en deneyimli bendim. Dokuz yıldır snowboard yapıyorum. Onlar 20-30 yıldır kayıyoruz diyence ağzımız açık kaldı.

skiciyiz.biz isimli Üye şimdilik offline konumundadır