Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 December 2012, 19:12   #42 (permalink)
Freerider

Freerider

Selamlar,

İki senedir kayak (tur kayağı) yapıyorum. Çok ileri seviye olmayan rotalara tırmanıyorum. Ülkemizin muhteşem coğrafyası çok farklı imkanlar sunuyor. Yürüyerek/tırmanarak kayak ve board yapmak isteyen kişilere acizane tavsiyelerim.

1) Yürüyüş ekipmanı: En verimli ekipman tartışmasız tur kayağı. Eğer board yapıyorsanız (splitboard da opsiyon) ya da tur kayağınız yoksa kesinlikle ve kesinlikle hedik edinin. Çevrenizdeki dağcılardan ödünç de bulabilirsiniz. İlk denemelerde para yatırmadan deneme fırsatınız olur.

Tur kayağı ve hedik olmadan tırmanmak sadece karın sertleştiği sezon sonunda mümkün olur. Mart sonu ve Nisan'da sıkışmış kar üzerinde yürünebilir belki.

2) Fiziksel performans: Bence çok önemli değil. Önemli olan iyi bir grup olmak, gerektiğinde zirve yapmadan, gereksiz zorlamadan durmasını/dönmesini bilmek. Hatta kalabalık gruplarda performansa göre ikiye bölünmek olası. Biz Erciyes'e çıktığımızda teknik olarak yeterli olanlar zirve yaparken diğerleri kraterde bekliyor/oyalanıyor.

Rota planlarken fit kişiler için saatte 300 m, çok fit olmayan kişiler için saatte 200 m (dikeyde) tırmanış ortalaması olacaktır. 1000 m lik bir dağa tırmanış yaklaşık 3,5-5 saat sürecektir. Bu molaları içeren ortalama hızdır. Kısa mesafeli tırmanışlar daha hızlı yapılabilir.

3) Navigasyon: Büyük dağlarda koşullar çok hızlı değişebiliyor. Tipi ve sis görüşü azalttığı anda yön duygusunu tamamen kaybetmek ciddi bir risk. Bu nedenle basit geziler dışında rehberle ve donanımlı olmak gereklilik.

4) Çığ: Bu konuyu hiç bilmiyorum. Dağcı ve ileri seviye tur kayakcısı arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

Ancak ilk denemelerde çığ riski taşımayan bölgeleri farkedebilir ve sadeleştirilmiş bir gezi yapabilirsiniz.

5) Kim yapmalı: Bence herkes yapabilir. Denemek lazım. Denedikten sonra beğenmeyenler çıkacaktır. Ama dağlardaki keyif pistlerdekinden çok farklı.

http://www.facebook.com/DynafitTurki.../photos_stream

All mountain, tur kayağı: Dynafit-Baltoro
Bot: Dynafit-Zeuss
Bağlama: Dynafit-TLT Vertical FT

dynafit-turkiye.com / ucuskulubu.com
Freerider isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla