kHaiN´isimli üyeden Alıntı
Olayı tüm gerçekleriyle çok güzel bir şekilde anlatmışsınız teşekkürler Bozdağ'ın kadersizliği ilk çığ düşmesiyle başladı ve sonra yeniden açılmasıyla kar yağmama yada yeteri kadar yağmaması ile devam etti. Bu yüzdende belki güvenemiyor olabilirlermi yatırım yapmaya diye bazen düşünüyorum? |
Bence bu konuda ve Snowforecast'ten alınan alttaki linkte yer alan Bozdag fotolarına bir bakım isterseniz, oradaki ve ozellikle de eski tarihli, yani sizin soylediginiz tarihlere denk gelen ve mart ayı sonlarına dogru olan tarihlerdeki Bozdag resimlerine ve oradaki kar durumlarına da bir bakıverin, sonra da siz karar verin.
http://www.snow-forecast.com/resorts/Bozdag/photos
Evet ve aslında 1528 metrelere kadar inen Bozdag'ın; 1650 m'sinin altındaki ve sadece de 100 dunumluk kayak alanlarında bazen kar sıkıntısı yasanabiliyor, ama o alcak alanlarda da ve uygunluk yakalandıgı her zamanda hemen teknolojik bir yapay kar takviyesi de onerilmisti, yani Bozdag projesi boyleydi ve esasında bu durum, Alp'lerdeki pek cok muhim kayak merkezinde de zaten boyleydi, hatta oralarda ve bazen yapay kar destegi toplam kayak alanları 1500 veya 2000 donumleri bile cok asmaktadır, yani Bozdag icin yapılmıs olan bu oneri ve durum aslında ve asla yeni bir icat degildi ve bunun yanısıra nisan sonuna dogru olan Bozdag resimlerine bile bakarsanız, esasında 1650 m'lerin ustunun de yine yogun karlı oldugu acıkca bellidir ve gorulmektedir. Ustelik Bozdag projesinde ustlerde 3 yuksek kayak pisti ve ilgili 2 mekanik tesis de yer almaktataydı ve bu durum da aslında Avusturya ekolune goreydi. Ama herseye ragmen de, bazen dunyaca da unlu pek cok kayak merkezi sezona giriste, sezon icinde de kar sıkıntıları yasayabilir, bu Torino kıs olimpiyatlarında da ve keza bizim Erzurum Palandoken FİSU da da olmustu mesela hatırlarsanız
( ve hatta daha pek cok yerde de
), o tarihte yapay karlı kayak alanları sayet imdada yetismeseydi, zaten tam bir fiyasko yasanacaktı. Ne yapılsın yani, bazen boyle olumsuzluklar yasanabilir diye, kayak merkezi fikrini tumuyle cope mi atalım, o zaman Torino devasa Piemonte Sestriere bolgesini de ve keza Erzurum tumuyle Palandoken'i de mi cope atalım, hatta baska onemli yerleri de mi cope atalım ? İste bu gibi sanszılıklar donemleri icin yapay kar takviyesi sistemi getirilmistir ve bu gun ABD kayak merkezlerindeki yapay kar destegi sistemi kullanım oranı % 90'lar seviyesindedir, Alp'lerdeyse bu aynı oran % 75'ler seviyesindedir ve hatta artık Alp'lerin buzul kayak merkezlerinde bile cok yogun yapay kar sistemleri ve oldukca da yogun bir sekilde kullanılmaktadır. Ornegin ve sayet mart ortası gibi ve mesela Almanya'nın dunyaca da en unlu Obersdorf ve Garmisch Classik Candahar pisti kayak merkezlerine giderseniz, benim de demek istedigimi cok daha iyi anlayacaksınız, keza boylesi cok daha baska isimler de var Alp'lerde ve bunların pek cogu da dunyaca unlu, mesela ve yine aynı tarihlerde oralara da giderseniz, esas olay ve anlatmmak istedigim de is o zaman cok daha da iyi anlasılacaktır emin olun. O sebeple Bozdag esasında ve kayak sezonunda kar yagıs olarak oldukca iyi kar almaktadır, hatta Alp'lerdeki pek cok unlu kayak merkezlerinden bile genelde cok daha fazla kar almaktadır, bence soyledigim tarihte Alp'lerdeki alcak ve dunyaca da unlu pek cok kayak merkezne gidip ve karsılastırmalı olarak kendiniz yakından gorun ve bakın bakalım Bozdag'mı, yoksa bu dunyaca da unlu onlar mı daha cok kar alıyorlar.
Kusura bakmayın ve lutfen de kızmayın ama, muhtemelen tam bilmediginiz konularda biraz daha dikkatli fikir beyan etmeniz, herhalde cok daha dogru olacaktır. Cunku ben ve Bozdag'da bu gercek dısı malzeme ve suclamayla hep cok mucadele etmeye zorlandım maalesef ve muhalifler de esasında ve zaten hic bilmedikleri bu teknik konuyu ısıtıp ısıtıp hep onumuze koymaya calıstılar ve bu konu da artık yetsin yani, oralara gidip gorup karsılastırsınlar ve ogrensiler, onların niyetlerinin veya bilgisizliklerinin bedelini niye ben odemek zorunda kalayım degil mi ? Ortaya bilir bilmez bir seyler atıyorlar, sonra da hadi bakalım bununla ugras, niyeti kotu olanlarla veya bu teknik konuda zaten hic bir sey bilmeyenlerle de ugras dur bakalım ve bu durum da gercek cok sıkıntı verici hakikaten. Dunya'da ve bu tur cok teknik konularda, sadece bir uzmanın acıklamalarına guvenilecektir, baska turlusu zaten asla olamaz, her kafadan ve bilir bilmez bazı sacma sapan soylemler cıkarsa, iste isler de boyle sarpa sarar, zaten muhalifler de bunu istiyorlar ya, yani esas istedikleri de maalesef bu ve ben de mecbur degilim boyle sacma sapan her acıklamaya laf yetistirmeye ve hic bilmeyenlere de veya zaten ve asla bir sey ogrenmeye niyetli bile olmayanlara bir seyler ogretmeye, bana gore bu tam bir iskence inanın, bu herhalde bir nevi Cin iskencesi olmalı lanet olsun, dinle kardesim uzmanını ve gorenmeye calıs ve sadece de ona uy, isler ancak boyle yurur, ama yurutmeye niyet yok ki, iste esas mesele de bu maalesef, at pisligi, sonra da hemen sıyrıl icinden, oh ne ala memleket, lanet olsun. Hani bir deli; bir kuyuya bir tas atar da, sonra da bunu 40 akıllı cıkartamaz misali gibi yani, lanet bir iskence bu bence.
Not: size Mart ayı ortaları gibi gidip gormenizi ve kayak da yapmanızı onerdigim dunyaca da unlu olan ve onerdigim bazı kayak merkezlerinin linklerini altta ekledigim linkteki ilk paragrafta bulacaksınız, tavsiye ediyorum ve lutfen oralara gidip gorun, oralarda neler yapılmıs vede yapılmakta ve tabi oraları da kar durumu olarak Bozdag'la bir karsılastırın isterseniz.
http://www.skiciyiz.biz/bozdag-kayak...rum-10428.html (Bozdağ kayak merkezinin projesi ve şu anki durum:)
Saygı ve sevgiyle.
Oner Govsa İns. Muh.