Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 May 2012, 17:38   #26 (permalink)
sezmur

sezmur

Neyse kayak merkezi tartışması için bir başka topik var istersek oradan devam edebiliriz. Çığ meselesi zirvedeki direklerin bile tamamen gömüldüğü yoğun yağışın olduğu bir sezonda gerçekleşti. Ama kimsenin burnu bile kanamadı. Hatta o sene mayıs ayında 1500m'de standart pistte kayak yapmıştım. Resimleri dijital ortama aktarırsam koyarım. Bu senede kar kalınlığı 1500m de 2m'ye ulaştı zirveyi bilemiyoruz ama bu sene aynı alanda benzer bir oluşum ile karşılaşılmadı. (Teknik nedenlerini açıklayabilirim)

Karsızlık problemi ve kuraklık geçtiğimiz yıllarda Türkiyenin tamamını tehtid etti ve yeterli yağış alınamadı. Bu sadece Bozdağ için geçerli değil Uludağ ve özelliklede Palandöken 'de benzer durum ile karşılaşıldı. Ben bu dağı 30 yıldır izliyorum (12 yaşımdan beridir) Eğer Bozdağ 1900m-2156m arasında kayak yapmaya yetecek kar yok ise idda ediyorum Türkiye'de hiç bir kayak merkezinde yeterli kar yoktur. Hatta geçen seneden beridir farkettiğim bir başka olay varki ; Bozadağ ve batı anadolya yağış ve kar Alpler üzerinden geliyor dolayısı ile aynı şekilde Alplerde de birkar sıkıntısı oluyor. Alplerdeki çözüm kar makinaları ile kar yapmak ama Türkiyede Palandöken haricinde böyle bir sistem yok. Bozdağda bulunan bir sitem var ama o da su depoları açık alana kurulmadığı için (teknik bilgisizlik diyorum başka açıklaması yok) çalışamıyor.

Neyse sonuçta yukarıya 2156m'ye ulaşan telesiyej hali hazırda mevcut ve kayak veya mantıklı bir amaçta kullanılmıyor ama her telesiyej ile yukarıya çıkışta alınan 10TL ile Bozdağ kar edebilir pozisyona geliyor.

Zirveden aşağıya inen pistlerin harfiyatı yapıldığında zaten bu konuları konuşmaya gerek kalmayacak. (Nasıl hopladık zıpladık uçtuk bunları burada paylaşacağız.) Yaklaşık harfiyat 2.000.000 maksimum gibi değerlendirmek gerekir. Bu çok büyük bir rakkam değil ama çeşitli nedenler ile gerçekleşmiyor. Hele bir de telesiyejin son direğini de içine alabilecek restorant- kafe - seyir terası yapılabilir ise sadece kar görmekten bile zevk alan ve çok seven İzmir halkını kışın -mayıs ayına kadar buraya çekmek çok zor olmayacaktır. Şu hali ile bile devlet tarafından işletilmesine karşın kar sağlayabilmiştir.

Uzunca bir yazı oldu ama isterseniz bu kısmı Bozdağ kayak merkezi projesinde son durum bölümünde tartışalım.

Konu sezmur tarafından (27 May 2012 Saat 17:55 ) değiştirilmiştir..
sezmur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla