Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 February 2012, 14:48   #57 (permalink)
Oner Govsa

Oner Govsa

Nerden: izmir karsıyaka dogumlu ve halen de burada yasıyorum
msongur´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Google earth çekilmiş görüntüsü. Elmadağ'ın en büyük sıkıntısının yapay kar için kullanılabilecek bir gölet veya yeraltı suyu sıkıntısının çekilmesi olarak sayılabilir. Ankara'nın genel su sıkıntısını bilmeyen yoktur herhalde. Bence dağ, 200 metre daha yüksek olsaydı daha gelişmiş bir yerle karşı karşıya olurduk. Bu sene ekstra bir sene oldu. Çok iyi kar yağışı oldu. Lakin son 10 yıldır, Ocak Şubat geçişindeki bir kaç haftada iyi kar oldu. Hiç kayak yapılamayan seneler de oldu. Ekte Google earth görüntüsü var. Hala ek pist yapılabilecek yerler olduğunu düşünüyorum. Dağı, bu işi profesyonel olarak yapan bir ekibe inceletmek gerekir diye düşünüyorum.
Evet ben de tıpatıp aynı seyi savunuyor ve belirtiyorum. Dag suyu tutan bir dag olmayabilir, toprak yapısını bilmiyorum ama ve yine de, o zaman dagdan normal olarak akıp giden kucuk dere yataklarının mansabından ve cok alcaklardan, hatta belki de yine aynı mecraların baya da uzaklarından su alınabilir, dahası bu su oralardaki yer altı suyu kaynaklarıyla da biraz desteklenebilir ve boylece o su dagın golge olan yuksek kısımlarına pompalanabilir ve o yukseklikte ustu acık ve golgelik bir bolgede buyukce bir golet yapılabilir, neticede yapay kar sistemlerinin ihtiyac duydugu su sorunu da boylece cozumlenebilir. Velhasıl suyu dagın yukseklerinde kullandıgımız zaman, o su ve kendi cazibesiyle akıp tekrar aynı mecrasına geri donmelidir. Aksi halde eko sistem zarar gorebilir. Herneyse ama, kısaca bu su isini cozmek hic sorun degil, yeterki istek olsun, dag zaten 1900 m'lik bir zirveye sahip ve bu da kucumsenecek bir yukseklik degil ve kesinlikle de ise yarayacaktır, en azından snowmaker'la yapay kar imali icin, dusuk gece sıcaklıklarını saglamak adına bu yukseklik oldukca da yeterlidir. Ayrıca tum o bolge kuzey yamacları tekrar gozden gecirilerek ve bu gune dek nedense goz ardı edilmis yeni kayak alanları ve pistleri devreye sokulabilir, belki de dagı tum kayak pistleri, tum mekanik ve sosyal tesisleriyle de birlikte yeniden planlamak gerekiyor, bence bu cok daha iyi olacaktır. Ankara gibi bir sehrin nedereyse dibindeki 1900 m'lik bir yukseklige de sahip bir dagdan yararlamamak, bence gunah, ustelik de bu dag 300 m'lik bir dusey kot farkı toplamı mertebesinde bir kayak pisti imkanı verebilecektir, bu olcu de, asla fena degil bir olcudur ve mutlaka da degerlendirilmelidir. Bakınız tum Hollanda'nın ve hatırladıgım kadarıyla, galibe en cok 100 m'lik bir zirvesi olan tek bir tepesi varmıs, orayı da Hollanda hemen ihya etmis tabiki ve tatillerde vs her daim tum Hollanda'lı oraya toplanmaya ve gezmeye giderlermis. Yani sehrin gobegine yakın ve kucuk de olsa 1900 m'lik bir dagı, once gormek ve sonra da mutlaka degerlendirmek gerekiyor. Kısaca; bu dag sayet cok iyi planlanır ve yeterince de iyi isletilirse, bence ve sonucta asla hayal bile edemeyecegimiz turdeki cazibe ve guzelliklerle de karsılasabiliriz ve hatta bu sonuca cok sasırabiliriz bile. İsterse, Ankara'nın resmi erkanı; Alp'lerin ozellikle de Kuzey İtalya sud Tirol bolgesinde, Elmadag icin bir proje yarısması acsın ve cok ciddi bir proje yaptırsın ve ise de oyle baslasın, emin olun ki ortaya cıkan bu proje bile pek cok kisiyi sasırtacak ve hatta soke bile edecektir, artık gerisi de siz dusunun yani, yeterki bu proje cok dogru uygulansın ve tabi sonrasında da bu tesisler mutlaka iyi isletilsin.

Saygılar ve cok tesekkurler Murat, bu acıklamaya sebep oldugun icin de.
Oner Govsa

Konu Oner Govsa tarafından (12 February 2012 Saat 15:12 ) değiştirilmiştir..
Oner Govsa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla