Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 January 2012, 19:37   #7 (permalink)
sezmur

sezmur

Edal beye gönderdiğim maili buraya ekliyorum

Erdal Bey iyi günler,

Milliyetteki yazınıza yorum eklemek istedim ama milliyet gazetesi izin vermedi. neden böyle oldu bilemiyorum.
Neyse, en sonunda size ancak bu gün mail gönderebiliyorum.
.
Yıllardan sonra ilk kez bizim kayak merkezimiz dediğimiz Bozdağ ile ilgili bir yazı yazdığınız için teşekkür ederim.

Ben İzmirde Ege üniversitesinde görevli bir öğretim üyesiyim. Kayak ve Bozdağ tutkunuyum. Kayak yapmayı 1997 deBozdağda öğrendim.

İzmirin yanıbaşında 600mlik düşey kotu kullanabilecek bir kayak merkezimiz var.(Türkiyede bu kadar düşey kotu kullanan hangi kayak merkezi var? uludağda maden pisti en uzun ve fazla düşey kotu kullanan pistlerden biri ve 320m'LİK bir kot farkını kullanıyor.) Bozdağ da Zirveye çıkan ve 600m'lik kotu kullanan lift aktif ve çalışıyor. Ancak görevi turistik gezinti için yanlızca yukarı çıkarıp zirvede indirmeden aşağıya otel bölgesine indirmek. Pist düzenlemesi yapılmadığı için kayak tabandaki 100m düşey kotu kullanan pistte yapılıyor. ve bu haliyle amatörlere yönelik.
İşletmesi ise tamamen bir devlet dairesi zihniyeti ile çalışıyor ne kadar az insan gelirse o kadar iyi. (Zemin kotunda bulunan 2.(Tbar) lift te işletme müdürünün keyfi olursa açılıyor veya açılmıyor.) Türkiyenin en pahallı pisti. 50 çıkış 80tl. (Bu gün Uludağda tüm gün tüm liftleri kullandığınızda 50TL veriyorsunuz. hatta 3 gün kullanmak isterseniz 90TL)
Kar miktarına bakacak olursak uludağ - davraz'ı aratmayacak kar kalınlıkları söz konusu (1500m'lik taban kotundaki pist için) Zirvede oluşturulacak Liftlerinin yatırımı tamamlanmış ancak harfiyatı yapılmamış 2160-1900m kotlar arası pistlerindeki kar kalınlığını siz hesaplayın.

Yazınızda çığdan bahsetmişsiniz. Çığ çok fazla kar alan eğimli her yerde oluşabilir. (bugünkü gazete haberi Bitliste çığ ve 2 ölü) Gerçekleşmiş olan 1998 kışındaki o çığda hiç kimsenin burnu bile kanamadı. sadece zirveye çıkan liftteki taşıyıcı direklerden bir yada ikisinde yatma oldu. Ben o sene oradaydım. size şunu söyleyeyim. Zemin kotunda bulunan bungolowlar tamamen kar altında idi (2,5m) ve zirveye giden liftin direkleri zirveye yaklaştıkça kar altında kaybolup gidiyordu. Bu arada direklerin boyu yaklaşık 6m. Kayak merkezine gelen yolda ancak tek şerit ulaşıma açıktı ve adeta kar tüneli içersinde merkeze ulaşılabiliyordu. Tüm bu bilgileri yazma nedenim bu kadar karın olduğu her yerde çığ olur. normaldir. Burasını özellikle çığ düşen bir yer gibi lanse edilmesi biraz taraflı gibi geliyor. Tekrar açıldığı günden bu güne hiç çığ düşmedi. bu tabiki çığ düşmesini engellemekiçin yapılan projenin yanında tarif ettiğim yıldaki kadar kar yağışının da olamaması ile ilişkili. Ama bu sene gerçekten çok kar var. Taban kotunda 160cm bana o seneyi hatırlatıyor.

Bu gün yurtdışında özellikle Avusturyada kayak yapmaya giden birisiyim. Fiyat ve kalite olarak en mantıklısı olduğu için. Ama Sözünü ettiğim yukarıdaki pistlerin(orijinal planında olan) harfiyatı yapılırsa İzmire yanlızca birbuçuk saat uzaklıktaki bu alanda kaymak herşeyi ile yeterli olacaktır. İzmirde tanıdığım bir çok kayak severde benzer duyguları paylaşıyor. Ama şu anki özellikle de yönetim mantığı Bozdağ markasını kötülemekten ve aşağılamaktan başka bir şeye yaramıyor. Umarım Ağaoğlu gibi bu işlerden anlayan aklıbaşında birisi burayı kiralar. Bu günkü haliyle bile kar elde edebilen bir yer, kurallarına uygun yöneten ve hakkını veren birisinde kesinlikle daha çok kar ve biz kayak severlerede zevk verecektir.

Ama Bursa uludağ lobissinin bu bölgenin gelişmemesi için özelikle bir engelleme yaptığı yönünde bir hissiyatım var. Ama engellemek yerine deneyimi olan bir grubun buranının işletmesini alması kendileri için karlı olacaktır. Uludağdan biraz farklı olarak tamamı ile kendi kontrolleri altında bir kayak oteli ve pistine sahip olabilirler eğer burayı işletirlerse. Ayrıca yanlızca İzmir popülasyonu buranın iyi karlar yapmasını sağlayabilecektir. (devlet tarafından yönetilmesi bu kadarda kötü işletmesine rağmen kar etmektedir) Uludağda birsürü otel var ve herbiri bir telden çalıyor. Burada ise tekel olma şansı var. (Temel liftleri hazır ama pisti yok)

Konu ile ilgili yazılarınızı takip etmeye devam edeceğim ilgi, alakanıza, duyarlılığınıza çok teşekkür ederim.

Ben de size Bozdağ dağının 2 hafta önceki resimlerini eklemek istiyorum.

saygılarımla
Murat Sezak
İzmir
sezmur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla