Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 December 2011, 18:49   #65 (permalink)
AhMeT FuRKaN

AhMeT FuRKaN

Trabzonda 15 sene yaşamış birisi olarak aydere sayamadığım kadar çok gittiğim olmuştur . Ayder cidden kar'ı cok güzel tutan bir bölgedir vede kayak pisti yapılması için çok güzel bir yer diyebilirim . Tabiki FİSU standartlarında güzel pist yapılırsa cok müthiş bir yer benim için oluşmuş olur . Önemli olan burda kaç kişi kapasite falan değil günde zaten 4.000 kişinin gelmesi çok zor bir ihtimal karadenizde böyle yerler bulmak çok zor değil , ama karadenizi bildiginiz gibi içeri gidildikçe ulaşım engeli karşımıza çıkıyor . Mesela sümela manastırı Ayderden daha yakın sümela manastırından 20 km daha ilerisinde bir bölge var adı tam aklımda değil ama ayderden daha fazla kar aldığını biliyorum . Vede çok müthiş bir bölge , Fakat işte ulaşım burda çok çok büyük bir engel olarak karşımıza cıkıyor , Ayder yaylasının tabiatını bozmadan yapılacak bir kayak pistini her zaman desteklerim ama eğer ayder yaylasının tabiatını bozacak bir şekilde kayak pisti yapılırsa desteklemem ,
Karadenizde denizden(rusyadan) gelen kar yağışları bir anda karadenizi dolduruyor ama artık eskisi gibi olmuyor . bundan 4-5 sene önce rusyadan gelen kar ile sadece bir gece 20-30 cm kar oluyordu akçaabatta . Vede bu yağış dağlara çok büyük yansıyordu . Ama karadenizde rakımı yüksek bir bölge bulunursa keyfi müthiş olur . Mesela Hopadan Artvin borçka ya giderken Cankurtaran geçiti var orası öyle bir bölgeki 950 rakımı var bir kar yağdığı zaman yani ben hiçbiryerde böyle kar görmedim diyebilirim . en az 2 metre kar yağıyor , ama rakım düşük olduğu için kar çabuk eriyor o yüzden sezon gibi şey sözkonusu bile olmuyor vede kar kalitesi çok güzel anlatılmaz bir kar kalitesi var , tabiki dağcı arkadaşlar için tavsiye edebileceğim bir yerdir . BU bakımdan karadenizde eğer güzel bir yer arıyorsak ulaşım bakımından güzel olmalıdır . Aydere gitmek yaklaşık 2-3 saat gibi bir zaman alıyor tek sıkıntı bu oluyor , ama bence ayderde gitmeye değer uzun olsada .
Bu tarz kayak projeleri hayati yazıcıdan ziyade daha cok faruk nafiz özak tarafından dile getirildini biliyorum . 2007 de karadeniz oyunları yapılırken karadenize güzel kayak merkezlerinin yapılmasının gerektiğini düşünülüyordu. Bu fikir yeni gelen bir fikir değil eski ama işte hayata geçirmek sıkıntı , fakat rizeliler bu işi yaparlar gibime geliyor
AhMeT FuRKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla