wankec´isimli üyeden Alıntı
Türkiye’den 2000 turist kayak yapmak için Yurtdışına giderken, Ayder yaylasında Kayak turizmin canlandırılması için Ayderliler kollarını sıvadı.
Yılın yarısı kar altında kalan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder yaylası bu berekete rağmen kayak merkezi ve pist yok. Kayak için herşeyin fazlası olduğunu dile getiren Ayderliler Horonla destek istedi.
Araçların arkasına bağladıkları leğen ve tahta parçalarıyla kaymaya çalışan Ayderliler, 1987 yılından beri Turizm bölgesi statüsünde olan yaylada bu işi profesyonelce yapmak istiyor. Hiç turist gelmediğini belirten Ayder sakinleri “Yaz kış buraya minibüs çalışıyor ama gelen yok. Artık iplerle kayak yapmak istemiyoruz. Leğenle kaymak istemiyoruz. Dağ’da yapılacak bir teleferik ve kayak pisti ile burayı turizme açabiliriz.” dedi.
Teleferikle kayak pisti projesi hayata geçirilirse, Ayder’de günde 4 bin kişi kayak yapabilecek. O zaman bu keyifli manzaraları daha çok turist görecek ve leğenlerin yerini kayak takımları alacak.
Bu sadece haberlerden 1 tanesi tüm rizeliler ayağa kalktı artık bu kayak pisti için geç bile kalındı. İmzaların bir an önce atılmasını bekliyoruz.Hayati yazıcı bir rizeli olarak bu işi en yakın tarihte belirleyecektir ve bakanımızı mail yağmuruna tutarsak ilk gündem maddesi yapar böylelikle hem ülkeye hemde rizeye skiciler için yeni bir piste kavuşmamıza neden olur. |
Acıkcası ve yeterince tecrubeli bir dag plancısı gozuyle; buraya ve sadece Google Earth'tan 3 boyutlu ve yakın goruntuyle de cok dikkatlice bakıp ve biraz inceledigim zaman, bu dagın ve sanki biraz bitisik gibi duran 2 cok genis ve yuksek kuzey yamac seklindeki derin vadisinde, zaten var olan muhtemel kayak alanlarının, bence gunluk maksimum kayakcı kapasitesinin, en az 15.000 sporcu / gunluk seklinde olabilecegini ve bu kapasiteye de buranın cok rahatlıkla sahip oldugunu hemen soyleyebilirim, tabi esasında bu sonuc, proje tumuyle bittiginde kesinlesir ama, benim bu turde ve cok uzun zamanda gelismis bu tur bir ongorum de var, tabi daglar ve kayak alanlarıyla ilgili olarak ve ona dayanarak da bunları soyluyorum, yani ve acaba hangi 4 bin kapasiteden bahsediliyor, bundan kim bahsediyor ve nasıl bahsediyor ? Acaba bu rakamlar kafalardaki mekanik tesilerin tasıma kapasitelerine dayandırılarak mı soyleniyor, ki bu zaten cok yanlıstır, cunku once kayak alanları ve ona baglı kayacı kapasiteleri ortaya cıkar ve o kayakcı kapasitelere gore de, o kapasitelere uygun ve tabi en uygun yerlere de mekanik tesisler secilip konur. Yani once mevcut kayak alanlarına bakmak gerekiyor. Dolayısıyla da; ilk etpata ve bana gore bu gunluk maksimum kayakcı kapasitesi bu bolge icin en az 15.000 sporcudur. Yani ben bu 4 binin, yaklasık 4 katını soylemekteyim ve hem de ilk anda. Ama; zaten sahip olunan ve mumkun olabilen en yuksek dusey kot farkı toplamını da kullanmak sartıyla. Bu devasa daga; zaten ve muhtemelen fare dogurtan turde bir projede de, acıkcası asla imzam olsun istemem, yani proje ve tabi yatırım bazında da, bu devasa dagın mutlaka hakkını vermek lazım bence, aksi gunah olur.
Sevgiler.
Oner Govsa