sezmur´isimli üyeden Alıntı
Snow makerların bukadar büyük miktarda kar yapabilme gücünü gerçektede bilmiyordum. Avusturya Obergurgl kayak mekezinde 21 ekimden beri hiç kar yağışı olmamasına karşın bu gün 21 kasım itibarı ile yapay kar desteği ile 50 küsur Km kayak yapılabilir alan var olduğu görülüyor.
Bu arada ben de Burak' a yaşını sormak istedim. Kasım ve Aralıkta kar yağışı elbette geçtiğimiz yıllarda daha az oldu ama kayılabilir kar ocak ayından itibaren pistlerde genellikle olur.
Resim Tarihi 2 Aralık 2010 Bozdağ köy merkezi 50-80cm kar var. (yürümek bile çok zor)
Murat'cım, cok tesekkurler bu resim icin, ayrıca gecen sezon ocak sonundan itibaren Alp'ler neredeyse hic kar alamadı, ben mart basında gittigimde etraf lale zumbul havasındaydı, oralara coktan bahar gelmisti, yuksek bolgelerdekiler bile ve neticede tum meyve agacları yapraklıydı, ornegin Lermos 1000 m'lerde yer alır ve kayak sezonu icinde genelde her zaman da karlıdır, ayrıca devasa bir kayaklı yuruyus ve kayaklı kosu alanına da sahiptir ve bu 1000 m'lik taban kotundan itibaren de, 2200 m'lik zirvesine kadar tum ve tam kuzey yamacı da kullanır. Oysaki buradaki dogal kar sınırı 1600 m'lere
( tam guney yamac kar sınırı 2000 m'lere gitmisti ve ornegin genelde tam guney yamacı kullanan St Anton 1300 m'lerde yer alıyor
) cekilmisti ve 1600 m'lerin altında zerre kadar bile kar yoktu. Keza baska pek cok ve cok daha da onemli ve yuksek kayak bolgesinin durumu da yine boyledi. Dolayısıyla da, sayet yapay kar destegi ve sistemleri olmasaydı, Alplerdeki o pek cok merkez vede coktan kapanmıs olacaktır. Acıkcası ve yaklasık 30 ile yer yer 50 cm'lere kadar cıkan bir kar kalınlıgıyla, yaklasık 25 yada 30 m'lik genislige sahip vede km'lerce boya sahip tum kayak pistileri ve tamamen de yapay karla ortuluydu. İnsanlar da kaymaktaydı. Neticede; Brixental, Zillertal, Kitzbuhel, Garmisch, Tum Sud Tirol ve St Anton vs. gibi, hepsi de bu durumdaydı. Belki ve bazı yerlerde yapay karla ortulu kayak alanları toplamı herhalde 1500 donumu bile gecmekteydi. Yani Alp'lerde ve dunyaca da unlu bu Tirol bolgesinde ve 2011 yılının Mart basına ait durum buydu.
Sevgiler.
Oner Govsa