Tekil Mesaj gösterimi
Alt 5 February 2011, 12:28   #9 (permalink)
Oner Govsa

Oner Govsa

Nerden: izmir karsıyaka dogumlu ve halen de burada yasıyorum
Bu 3 dagın en guneyde yer alan sadece 1'i ise; zaten Beydag zirvesinin yer aldıgı Akdag platosu oluyor, denize en yakın 2'nci ama, en yuksek ilk yukseltisi ve Tekeli yarımadasının da en yuksegi oluyor

lungta´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Merhaba öner bey,
bundan 12 yıl önce saklı kentte yarışmıştım. Yolu çok kötüydü ve hatta küçük bir kaza geçirmiştik. Benim gittiğim sezon şubat dönemiydi , kar fena değildi ama sezonun kısa sürdüğünü söylemişlerdi bana. Bu sunni kar makinaları (sıcaklık eksilerde olduğu sürece) ile uzatılabilir ama 'rantabl' olur mu emin değilim.

Şuan benlki biliyorsunuz Erciyes böyle bir projeye başladı. İlk etabı bu sezon tamamlanıyor. Bu proje belediye ve devlet desteği olmadan biraz zor gerçekleşirdi. Yani böyle bir projede topluca bir kurumu ve devleti arkanıza almanız gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ne olursa olsun 'kıs sporları' 'kış turizmi' bizim çok uzman olduğumuz bir konu değil. İLKİM DEĞİŞİMİ nedeniyle de riskli yatırımlar. Hava durumu, kar kalınlığı tahmin edilemiyor. Erciyes'te gecen yıl 100yi zor gördü kar kalınlığı , bu yıl 2m yi geçti.
Antalya'a düşünülen bölgelerde bir araştırma yapılabilir. Benim bildiğim kadarıyla o bölgede Fethiye Eren dağı bu iş için ideal. Ama ilginçtir oraya da kayak merkezini dağın en iyi kar alan, en iyi pistlerin olduğu yere yapmadılar. Ulaşımı da çok zor bu dağların. Merkeze ulaşılabilirlik çok önemli. Havaalanından taksi ile kaç dk. ne kadar sürüyor?

Bu dönemde her kar alan dağa kayak merkezi yapma furyasını tehlikeli buluyorum. Pek çoğu bir kaç yıl sonra atıl kalacak.Böyle riskli bir yatırımda devlet desteği şart. Antalya daki otel işletmecileri deneyimlerini şuan yurdun genelindeki mevcut tesislere aktarsa bence daha iyi olur, hem kendileri açısından , hem Türkiye açısından. Yine de Antalya'ya kayak merkezi yapmakta kararlıysanız devlet desteği şart diye düşünüyorum.

Bizden nasıl destek alırsınız? Bizi kayak merkezi yapmak istediğiniz bölgeye götürün . Açık (ağaçsız) alanlar varsa snowkite'çılarla gelelim.Kayalım ve görüşlerimizi, fotoğrafları internet ortamında yayarak kamuoyu oluşturalım. Sizin yatırımcınız devlet, F1 e falan yatırdıklarının yanında önemli paralar değil. Eğer rantabl bulunursa proje KOSGEB desteği bile alnıyor, teşvik alınıyor. Türkiye'ye hiçbir yatırımcı kendisini garantiye almadan girmez.

Bu 3 dagın en guneyde yer alan sadece 1'i ise; zaten Beydag zirvesinin yer aldıgı Akdag ( ama burası Fethiye'den gorunen o Akdag degil ) platosu oluyor, denize en yakın 2'nci ama, en yuksek ilk yukseltisi ve Tekeli yarımadasının da en yuksegi oluyor. Orta akdeniz girislerinden cok cok iyi kar kapıyor, biz 2000'li yılların baslarında projeyi yaparken, 41 yılın en kurak donemine denk geldik ve bu bizim icin buyuk sans oldu ve projeyi de bu olmsuzluga gore gelistirdik. Bakırlıdag Saklıkent'te kar tamammen bittikten, ancak 1.5 yada 2 ay sonra bu platoda kar bitiyor. Bir defasında Avusturya'lı 2 uzmanla 27 mayıs gunu ve projenin ( 2550 m yukseklikteki ) santral restoran adını verdigimiz bolgesine cıktık ve o gun har taraf bembeyazdı, yaklasık 80 cm civarı kalınlıkta bir kar oldugunu Avustuya'lılar soylediler ve kayaksız geldiklerine de cok uzulduler, cunku kayak yapmak istediler ( tumuyle bitmis olan on proje ve fizibilite buraya ait ). Yani burası ne Fethiye Erendag ( Kaldıki aslında Fethiye'de en cok kar 3024 m'lik zirveye sahip Akdag tarafından alınıyor, ama bazen bu denize cok yakın dag bol yagmur da alabiliyor, Eren dag ise cok daha az kar alıyor ve aldıgı bu kar'ı da oyle cok uzun sure de saklıyamıyor ) ve nede Bakırlıdag Saklıkent ( Beydag silsilesinin en kuzey ucunda bulunuyor ve cok fazla kar almıyor ve aldıgını da, cok uzun sure saklıyamıyor ), burası Uludag'dan daha iyi kar alıyor ve aldıgı karı da, yukseklerde cok iyi vede uzun sure saklıyor.

Sizler icin, ama ancak zaman icinde; bu bolge, dag ve projeyle ilgili resimleri buraya koyacagım, cunku bu resimler dijital degil analog, onları scan ettirip koymam gerekiyor, ama en kısa surede bunu yapmaya calısacagım, o tarihleri de belli resimleri gordugunuz de, heyecanınız muhtemelen doruk yapacak.

Gelelim diger 2 dag'a, bunların Antalya Belek'e yakın ama Isparta sınırı icinde yer alanı super kar alıyor ve aldıgı karı da cok cok uzun sure saklayabiliyor, ayrıca ve kuzey yamacı topografik olarak kayaga en uygun ve en guzel olanı da bu dag ( bu proje kafamın icinde ve neredeyse de plan olarak bitmis gibi ), diger dag ise malum Alanya Akdag, orada turzim bakalıgının gelistirdigi bir proje var, ama o proje beni hic ilgilendirmiyor ve amaca da zaten hic uymuyor, ben orası icin amaca uygun cok farklı bir proje dusunuyorum ( bunun icin ise kafa yormakta ve calısmaktayım, bazı secenekler gelisti, ama en uygununu arıyorum, sadece 1 bolgesine ait topografyası fena degil, ama cok iyi kar alıyor ve iyi de saklıyor ).

Not: Buraların gunu birlik ulasımı icin; Devlet karayoluna ciddi para harcayacak ( harcamak zorunda, zaten yatırdıgını kısa surede geriye alabilecek, sayet kolumuzda ciddi bir yatırımcı varsa, zaten devleti ikna etmek de zor degil, cunku bu yatırım zaten de cok fizibıl ) ve bu yollar cift seritli ve bolunmus bir yol olacak, ornegin 2 dag'ın da suan kotu birer orman yolu var ve mesela bunlar ciddi olarak revize edilecek ( zaten Lord Mountains'ın karayolu projesini biz yaptırdık, yani biri hazır ), Alanya Akdag ulasımı ise, bence en kotu durumda olanı, ama burası da zaten cok kısa. Ayrıca ve gercekten de ulke iklimi biraz degisti, artık eskisine oranla kıs ulkemize daha az ugrar oldu ve sanki artık kıs yerini soguk bahar'a bıraktı gibi, yani ulkedeki bu tur tum yatırımların riski suan artmıs gorunuyor. Hatta biz 2000 yılı basında bu projeye baslarken ve keza bitirdigimizde de, yapay kar destegine asla gerek duymadık ve ongermedik de, yani projede yapay kar destegi ve onun yatırım maliyeti yok, ama simdi isin bu kısmının mutlaka revize edilmesi ve ilavesi gerekiyor, hatta bu durum, sadece burası icin gecerli de degil, tum diger daglar da, artık bu yone kaymak zorundalar. Bu gun Alp'lerdeki yapay kar destegi kullanım oranı, % 80'leri gecmis durumdadır ve hatta buzullarda bile, artık yapay kar destegi var ve uygulanmaktadır.

Saygı ve sevgilerimle.
Oner Govsa

Konu Oner Govsa tarafından (5 February 2011 Saat 12:49 ) değiştirilmiştir..
Oner Govsa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla