Davraz'ın ve yukarıda da belirtildigi gibi; 2030 veya 2040 yılı kıs olimpiyatlarına ve tek basına talip olması fikri yada iddiası, acıkcası kesinlikle suzme bir hayaldir. Memlük, Hazırlamış olduğumuz bu gelişim projesi sayesinde daha ideal olan, daha ileriye dönük olan çalışmalar yapacağız. En az hatayla yeni bir yerleşke düzenleyeceğiz. Ben bütün kayak merkezlerini bilen birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bu merkez iyi bir planlamayla, doğru zamanlarda doğru bir yapılanmayla 2030 yılındaki kış olimpiyatlarına talip olabilecek duruma gelecektir.` dedi. Davraz'ın ve yukarıda da belirtildigi gibi; 2030 veya 2040 yılı kıs olimpiyatlarına ve tek basına talip olması fikri yada iddiası, acıkcası kesinlikle suzme bir hayaldir. Bu konu icin; aslında kuzey yamacı harika ve cok uygun topografik egimlere de sahip olan ve yaklasık 3000 m'lik bir yukseklikteki Dedegol dagını da, sayet ve cok iyi bir planlamayla devreye sokarlarsa, iste beki o zaman bu is olabilir. Ama bunun icin; ustelik ıklimlerin de ve o tarihe kadar cok olumsuz bir degisiklige ugramamıs olması gerekiyor. Bence Dedegol dagı, zaten Davraz'dan daha yuksek ve topografik olarak ve neredeyse zirveden itibaren de kayak icin cok daha uygun ve hatta mukemmel egimlere sahip, ustelik de ve bence Davraz'dan cok daha fazla kar alıyor. Kısın orta akdenizden gelip ve Tekeli yarımadasından ( Antalya Bey daglarından ) iceri giren sistemin bıraktıgı yagıs, neticede ve esasta Antalya Bozburun tepede, ( ve bu 3'lunun de zaten en yuksegi ) Dedegol dagında ve Alanya Akdag'ın basında patlamakta. Herhalde Davraz Isparta'ya cok daha yakın oldugu icin tercih edilmis olmalı bence. Bu arada Davraz'ı asla kotulemiyorum, yani yanlıs anlasılmasın, elbette ki Davraz'da bence guzel bir dag ve bunu da zaten daha once belirtmistim. Dahası ve elbette ben de; acıkcası bu yazıyı tum Alp'leri cok iyi bilen ve iddialı bir projeci olarak yazmaktayım. Ustelik Dedegol dagının o mukemmel kuzey yamacında; yaklasık 1100 veya 1200 m'lik bir dusey kot farkını kullammak mumkun olabilecektir ve bu da, zaten FİS ve Alp'in kriter ve boyutlarını yerine getirebilecek ve resmi musbaka kayak pistlerini de ortaya cıkartabilecektir.
Saygı ve sevgilerimle.
Oner Govsa İns. Muh. |