sygnylmz´isimli üyeden Alıntı
Valla Hakan bu Türkiye hep daha ucuz tezini ciddi şekilde çürüteceğim ama inan işten fırsat bulamıyorum. Sonbahar gelsin, bilimsel verilerle karşındayım  |
Abi son bahara bırakırsan hiç çürütemezsin

zira yazın bazı mağazalarda ölü fiyatına ürün bulman mümkün, sonbahara da bulamazsın.
Bu arada dediğimi yanlış yazmışsın . Ben "Türkiye hep daha ucuz tezini ciddi ..." demedim. Ben avrupa turkiyeden ucuz değil dedim. amerika elbette malum sebeplerden Turkiyeden ucuz.
Şaka bir yana gerçekten avrupada Turkiyeden ucuz değil pahalı ya da aynı. Bilimsel veri demişsin ya, ona gerek yok, elimde avrupa satış fiyatları var. Markaların distributoru olarak fiyat listelerini veriyorlar satış toplantılarında. Yani o yüzden bilimsel çalışma zaten yapılmış halde elimde var

(bir ara özelden sana atarım).
Elbette avrupada bazı mağazalarda zaman zaman, tahliye nedeni ile, veya çok kısa süreli özel bir kampanya nedeni ile, veya sezon sonu fiyatlarda indirim yapılıyordur. Ama bunlar istisnadır. Genel olarak avrupa turkiyeden kesinlikle ucuz değildir snowboard konusunda. Kaldı ki bu dediğim istisnai ucuzlukların aynısı, tahliye, kısa dönemli kampanya veya sezon sonu indirimi oluyor Turkiyede de. Kıyasama yaparken aynı markaları aynı şartlarda kıyaslamak lazım. Mesela burda bir mağazada sezon içinde 1000 tl ye gordugun bir seti, almanyada daha sonra sezon sonu ucuzlukta 700 tl ye gorup avrupa daha ucuz sonucuna gitmemek lazim. Genelde hep boyle yapiliyor hata. halbuki aynı 1000 tllik urun turkiyedede sezon sonuda 700 veya daha altı. Ornek: Bizde su an 180 tlye 32 bot satılıyor bu da yaklaşık 90 euro veya 115 usd yapar. Bu mantıkla ben simdi bir alman olarak turkiyede olsam "turkiyede almanyanın yarı fiyatına, hatta amerika fiyatından bile ucuz bot satılıyor" sonucuna mı varıcam?

Bu dedigim spx icinde gecerli, onlarda da sezon sonunda bayagi indirimli fiyatlar olabiliyor.
Diyebilirsinki peki niye avrupada daha pahali amerikadan. Onun da cevabi cok açık. Arada distributor var, artı amerikan piyasasının rekabet şartları var. Amerikan markası kendi urununu imal edip/ettirip ustune kar koyup kendi dağıtım ağı ile direkt mağazalara satıyor, mağazada kar koyup bizlere. avrupada ise amerikan markasi önce kar koyuyor distributore satıyor, distrubutor kar koyup mağazaya satıyor, mağaza kar koyup biz son kullanıcıya satıyor. goruldugu uzere arada malın ulkede dağıtımını, reklamını vsss yapan bir distributor olduğu için avrupada daha pahalı satılıyor. (tabi bunun yanısıra, esxtra nakliye verig vss, untumayın)bunkların üstüne bir de amerikan pazarında müthiş bir home-rekabet olduğu için fiyatların biraz daha aşağı çekilmesi eklenirse sebep açık seçik ortaya çıkar.
Turkiye avrupa ile aynı fiyata satın alıyor, ama lutfen sunu unutmayın, bir malın avrupa içinde dağıtılmasının maliyeti ile turkiyede dağıtılmasının maliyetide farklı, gümrükçü ithalatçı olan varsa bilir. Turkiyeye malı getirmek, malı ithal etmek avrupaya göre çok çok daha zor ve çok daha maliyetli. Ha bazı ürünlerde olan extra vergileri hic katmıyorum, mesela elektronikte %20 ötv denen bir vergi var, siz aldığınız her kulaklık avrupaya göre %20 ekstar vergiler, cep telleride öyle (gerçi ben daha bu forumda niye cep telleri, bilgisayarlar amerikaya göre cok daha pahalı diyen duymadım , o ayrı konu. mesela aynı konu nedne mercedes bizde cok daha pahalı veya niye biz benzine okadar para ödüyoruzada getirilebilir

)
Turkiyedeki bir distributor ve bir mağazanın kar marjıda avrupaya göre biraz daha az bu sebeplerden. Hele tekstilde ithal malı turkiyede satmak çok daha zor, zira turkiye tekstil ulkesi. O yuzden tum distributorler Turkiyede ithal ettikleri malı avrupa fiyatlarının çok altına satıyorlar (tabi bunu kar marjlarını çok düşük tutarak yapıyorlar). Volcom, billabong, etnies, vans, vss. gibi extreme spor giyim marklarını en basit tshirti avrupada 25, 30 euro arasındayken, turkiyede 20 eurodur. Bunun çok büyük bir kanıtı var: neden volcom billabong, quick silver gibi markalar en cok guneyde satılıyor? Orsanın yerlisi turkler mi alıyor? Hayır elbette. alanların %80 ni avrupalı! Çünkü bu markaların satış fiyatları kendi ülkelerine göre daha ucuz.
Neyse yaw çok açıldım, iş güç kaldı sonra devam ederim. aslında işten dolayı hiç yazmamam gerek. ve nasıl yazarsam yazayım, sonuçta son kullanıcı haklı olduğundan kimseyi ikna etme şansım yok biliyorum, ama işte bende detaycı adamım vesselam